Purmamarca

Purmamarca
Purmamarca

lauantai 10. elokuuta 2013

Ostamisen vaikeus

Siinä vaiheessa, kun miespuolinen henkilö katsoo kenkiäsi ja tokaisee, että taitaisi olla tytön aika ostaa uudet, tulee jo kova kiire kaupoille. Noloa, mutta puhun nyt omasta kokemuksestani - tällä viikolla. Syystä tietämättömästä olin lykännyt uusien tennareiden ostoa jo kuukausia, mutta kenkiäni koskevan kommentin jälkeen en voinut enää jatkaa tekosyiden keksimistä. Eivät enää kelvanneet selitykset matkavalmistelujen, muuton ja vaikkapa valinnan vaikeuden tuottamista esteistä. Olin toki jo kiertänyt useita kenkäkauppoja, nainen kun olen eh eh, mutta hinnat ja laatu eivät olleet vielä tuntuneet täsmäävän. Merkkituotteiden hinnat ovat pilvissä ja ns. halvoistakin kenkäpareista saa keventää lompakkoaan aika lailla. Hieman tutkimustyötä tehtyäni huomasin kuitenkin, että Converset ovat täällä lähestulkoon normaalihinnoissa (Suomen hinnoissa that is) tai jopa halvempia, mallista riippuen. Tämän merkkivalinnan tehtyäni edessä oli kuitenkin se seuraava ongelma; Argentiinan vienti- ja tuontipolitiikasta johtuen useiden merkkien maahantuonti on estetty ja jäljellä ovat enää tyhjenevät varastot ja hajakoot. Useita, ja siis todella useita, kauppoja kierrettyäni jouduin siis heittämään mielestäni ensimmäiset mallivalintani ja "tyytymään" Conversen perusmalliin, jota ilmeisesti tuotetaan täällä Argentiinassa ja siksi sopivaa kokoakin oli saatavilla. Hinnaksi tuli 410 pesoa eli rahanvaihtotavasta riippuen jotain 41 ja 56 euron välillä. Ensimmäinen hinta epävirallisen kurssin mukaan, joka siis pätee jos vaihtaa esimerkiksi euroja pesoiksi "blue marketissa" eli kaikkien tunteman ja yleisesti hyödynnetyn rinnakkaisjärjestelmän kautta, joskin hieman hämärissä ja vähintäänkin puolilaittomissa merkiessä.




Avartavaa siis tämä shoppailu. Sain omakohtaisesti kokea, mitä tarkoittaa kotimaisen tuotannon tukeminen ja maan rajojen hiljattainen sulkeminen tuontiliikenteeltä. Muutama vuosi sitten Argentiinassa asetettiin rajoituksia maahantuonnille idealla, että vain sitä tuodaan, jota ei voida itse maassa valmistaa. Tämä koskee kaikkea tuotantoa elintarvikkeista vaatteisiin, autoihin jne. Lisäksi on asetettu määräkohtaisia rajoituksia niille tuotteille, joiden tuonti on ns. välttämätöntä. Paikallisten mukaan asetuksista puuttuu kuitenkin logiikka ja sekä kaupan että teollisuuden toiminta on vaikeutunut huomattavasti, kun tuontirajoitukset eivät vastaa todellista tarvetta ja tuontilupien hakeminen on oma sotansa. Tähän verrattuna siis pientä, jos yksityishenkilö ei löydä markkinoilta juuri sitä kenkämallia, väriä ja kokoa, jonka just-nyt-heti haluaisi.


Ikkunashoppailin myös kirjakaupassa, jossa eteen sattui varsin hyvällä otsikolla varustettu teos. Pitäisi varmaan lukea. (Yo=minä)


2 kommenttia:

  1. Hyvä siun kannalta, ettei Conssit ollu halvempia, oisit muuten joutunut varmaan tuomaan tuliaisia. Ja kuulostaa kiehtovalta teokselta! - B

    VastaaPoista
  2. Hahah, onneks siis kaikki on niin kallista. Ei tule liikaa tuliaispaineita..

    VastaaPoista