Purmamarca

Purmamarca
Purmamarca

tiistai 23. heinäkuuta 2013

Mitäs tänään syötäisiin?

Minulta on kysytty mitä täällä syödään. Muuta kuin pihvejä siis. Locrosta ja humitasta olenkin jo maininnut aiemmin, kuten myös yrttijuomasta nimeltään mate. Matesta tuskin vaikenen koskaan, joten jatketaanpa siitä. Ostin noin viikko sitten oman maten eli kupin, josta samanniminen juoma juodaan. Kuppi ei ole suoraan käyttövalmis, vaan sen käyttöönottoon liittyy monivaiheinen valmistelurituaali, joka riippuu sekä käyttäjänsä mieltymyksistä että maten materiaalista. Perinteisimmillään mate on koverrettu pallokurpitsaan, omani taas on kovaa puuta. Pistin mateni läpikäymään seuraavan rituaalin: kuppi kylpi kolme päivää rommissa (vain sisäpinta tosin), neljänneksi päiväksi se sai sisäpinnalleen voikerroksen ja tämän jälkeen se täytettin vielä kahdeksi kokonaiseksi päiväksi yerballa (mateyrtillä) sekä vedellä. Tulos oli loistava ja olen ylpeä ensimmäisestä matestani ;)


Maten kastajaiset. Kuvassa pussillinen yerbaa, juomavalmiiksi ladattu mate ja bombilla, jolla mate juodaan.

Matea voi nauttia myös valmiiksi pöytään tarjoiltuna, kuten tässä Alfonsinassa. Kyseisessä ravintolassa maten kanssa tarjoillaan maukasta maalaisleipää, voita ja marmeladia. Kuvanottohetkellä pöydässä oli lisäksi teetä ja kroissanteja (joita täällä kutsutaan puolikuiksi => medialuna).

Mate ei ole ainoa uusi juttu, jota olen kokeillut täällä ollessani. Olen syönyt myös lihaa. Yhdeksän vuoden kasvissyöntini päättyi, kun sain kuulla päässeeni harjoitteluun Argentiinaan. Haluni kokeilla paikallisia erikoisuuksia muutti ruokatottumukseni ympäri. Olin päätöksenteon aikaan Espanjassa ja pääsin siten aloittamaan kokeiluni toisessa varsin kuuluisassa lihamaassa. Ei mikään huono paikka aloittaa, sillä laadukas jamon serrano on aina laadukas jamon serrano..


Asadoa lautasellani. Parillalla sitä oli paljon enemmän. Tapana on grillata lihaa reilusti yli tarpeiden, sillä liha rinnastetaan maskuliinisuuteen ja maskuliinisuus on yhtä kuin hyvä. Hyvää oli lihakin.

Vaihtoehto-asado eli vain kalaa ja kasviksia. Hyvin epäargentiinalaista, sillä asadosta ja lihasta ei ole totuttu puhumaan eri lauseissa. Kuva otettu eri päivänä kuin edellinen.


Myös dulce de leche on paikallisia erikoisuuksia ja sitä kulutetaan  p a l j o n  Argentiinassa.


"Dulce de leche - Orgullo argentino"
Dulce de leche on makeaa toffeemaista levitettä, josta argentiinalaiset ovat hyvin ylpeitä. Heidän keksintönsä siis, tai Uruguayn. Myös Espanjassa se on kovassa suosiossa. Dulce de leche tarkoittaa suoraan käännettynä  maidosta (leche) tehtyä makeaa (dulce) ja muistuttaakin kondensoitua maitoa, muttei kuitenkaan. Se on kuin paksua kinuskia, muttei sitäkään. Käyttää sitä voi leivonnassa, leivän päällä, jäätelössä.. mitä mieleen tulee. Täällä myydään useita eri variaatioita duche de lechellä täytetyistä pikkuleivistä, joita kutsutaan nimellä Alfajores. Dulce de lechellä täytetään myös suklaata, mutta tämä kokeilu johti kohdallani jo jonkinlaisiin makeaövereihin.



4 kommenttia:

  1. Hieno on mate-kuppi ja sen tarina :) myös grilliruuat näyttää hyviltä, ja on jopa täytettyjä paprikoita!

    VastaaPoista
  2. Kiitti :) Paprikat oli hyviä! Eivätkä edes olleet suomalaisten harjoittelijatyttöjen idea, joten pisteet menee paikallisille.

    VastaaPoista
  3. Eikä tullut edes maha kipiäksi liharuokaan paluustasi??? Yli neljän vuosikymmenen vegetaristina olen edelleen sitä mieltä, että ihmisen pitää ain syödä juuri sitä mikä maistuu ja tuntuu hyvältä, kunhan ei kokeile pieniä kiviä ;) Mateeta join päivittäin 70-luvulla, tosin kiinalaisesta posliinikiposta ilman kuvailemiasi viehkoja rituaaleja. Olin unohtanut, miten hyvää se on. Kiitos muistutuksesta!

    VastaaPoista
  4. Yllättävää kyllä ei tullut. Auttoi varmaan, että aloitin pienillä annoksilla ja olen kuitenkin syönyt kalaa kasvisruoan ohella. Yllättynyt olen myös siitä, että jo muutaman kokeilun jälkeen oikeasti jo taas tykkään joistakin liharuoista ja esim. tuo asado-pihvi maistui jopa herkulliselta! Mitään suurta lihansyöjää minusta tuskin koskaan tulee, en haluakaan, mutta olen tyytyväinen tähän valintaan näissä olosuhteissa. Hauska kuulla, että oot juonut matea sinäkin! Pitää pistän korvan taakse ;)

    VastaaPoista