Purmamarca

Purmamarca
Purmamarca

torstai 11. heinäkuuta 2013

9 de Julio, Día de la Independencia

Eilen tiistaina oli Argentiinan itsenäisyyspäivä ja vapaata. Ei siis mikään turhan hektinen ensimmäisen kokonaisen työharjoitteluviikon aloitus. Maanantaina alkoivat Passportin järjestämät espanjan tunnit, joiden jälkeen päivä jatkui töillä. Passportin pakettiin kuuluu siis avustus kaikissa käytännön asioissa aina työharjoittelupaikan etsimisestä työharjoittelijoiden vastaanottamiseen lentokentällä ja kielikurssin järjestäminen harjoittelun alussa. He auttavat harjoittelijoita myös asunnon etsimisessä ennen harjoittelijan saapumista Córdobaan, ja olenpa saanut apua myös kämppäni lämmityksessä. Valitsemastani asuntolan huoneesta kun puuttui kokonaan minkäänlainen lämmitysjärjestelmä, joten Passport, ei siis vuokranantajani, järjesti minulle erillisen sähkölämmittimen. Varsin tarpeellinen näin talvella.

Itsenäisyyspäivänä ei kuitenkaan tarvinnut kärsiä kylmästä, vaan päivä oli aurinkoinen ja siksi lämmin. Porukka kokoontui puistoihin ja aukioille siemailemaan matea (muistuttaa vahvaa vihreää teetä) ja nauttimaan vapaasta. Mitään erityisiä juhlallisuuksia ei kuulemma ole tapana järjestää, vaan juhlinta tapahtuu läheisten kanssa seurustellen ja ehkä syöden perinneruokia, kuten locroa (lihamaissipata) ja humitaa (maissipata). Tällä reseptillä menin siis minäkin eilen; istuttiin kaverin kanssa matella puistossa ja auringon laskeuduttua etsittiin ravintola, jossa päästiin kokeilemaan kumpaistakin edellä mainittua perinneruokaa.


Matella. Termarissa kuumaa vettä, matekuppi täynnä yerbaa eli mateyrttiä, johon on lisätty ripaus sokeria. Kuuma vesi kaadetaan yerban joukkoon, annetaan tekeytyä hetken ja juodaan sitten bombillaa eli matepilliä käyttäen. Pillin pohjassa on vain pienen pieniä reikiä, joten matepuru ei pääse kulkeutumaan pilliin. Kaikki paikalla olijat juovat samasta matekupista ja siis myös samalla pillillä. Seremonian ydin onkin yhdessä olo ja jutustelu, itse juoma on lähestulkoon sivuseikka.

Puistossa

Humitan ja locron maistelua. Etualalla humita, jonka keskellä herkullista juustoa. Ruokajuomana paikallinen erikoisviini: olut.

3 kommenttia:

  1. Mitenhän täällä pohjolassa saisi mateen makuista virkistävää juomaa?

    VastaaPoista
  2. Kuivattua mate-yrttiä saa kuulemma Suomestakin, esim. puodeista kuten Ruohonjuuri ja Punnitse ja Säästä :) Hinta tosin lienee moninkertainen.

    VastaaPoista
  3. Okei, täytyypä kysellä! Virkistystä töiden alkamiseen loman jälkeen :)

    VastaaPoista