Purmamarca

Purmamarca
Purmamarca

perjantai 19. heinäkuuta 2013

Harjoittelua

Alku on aina harjoittelua. Olen harjoitellut kuinka ymmärtää ja puhua espanjaa täällä päin maailmaa; kuinka hoitaa asioita yksi kerrallaan ja hyvin kärsivällisesti; kuinka suhtautua kun talvi onkin kesällä ja lähimmäiset online, kun itse vielä olet syväunessa; ja kuinka kirjoittaa käsin monta tuntia käsialan saati käden kärsimättä. Näin muutaman mainitakseni. Tuo viimeinen liittyy läheisesti työharjoitteluun.
 
Takanani on kaksi viikoa työharjoittelua ja luulenpa etten ole moneen vuoteen kirjoittanut yhtä paljon käsin kuin näinä viikkoina - tai tarkemmin sanottuna tällä viikolla. Ensimmäisen viikon tehtäviini kuului perehtyä Acuden toimintaan ja siihen mitä edelliset järjestössä olleet harjoittelijat ovat tehneet. Luonnollisena jatkumona seuraava tehtäväni oli jatkaa siitä mihin edelliset olivat jääneet. Tässä tapauksessa se tarkoitti rahoitushakemusaikataulujen päivittämistä. Projektirahoitusmahdollisuuksien etsiminen ja hakemusten tekemisessä auttaminen tuleekin olemaan yksi pääasiallisista työtehtävistäni näinä kuukausina. Eikä suotta; Acuden pääprojekti "Educar Forestando" tarvitsee kipeästi rahoitusta, jolla mm. palkata lisää työvoimaa. Tällä hetkellä toimistolla työskentelee kokoaikaisesti vain projektipäällikkö ja 5h päivässä minä. Kaksi pitkään työskennellyttä vapaaehtoista lopetti juuri muiden työtehtävien/opiskeluiden vuoksi, minkä jälkeen jäljelle jää vain muutaman vapaaehtoinen, heilläkin aikaa vain muutama tunti viikossa. Rahoitushakemuksia menemään siis!

Toinen viikkoni alkoi järjestyksessään toisen kiireellisen työtehtävän parissa eli puhtaaksikirjoituspuuhilla. Tällä kertaa puhtaaksikirjoitus tarkoittaa käsin kirjoittamista printatusta tekstistä, ei toisin päin.. Acudella, kuten varmaankin siis kaikilla kansalaisjärjestöillä Argentiinassa, on velvollisuus kirjata hallituskokoustensa pöytäkirjat tarkkoja ohjeita noudattaen isoon mustaan kirjaan; pöytäkirjaan. Eli perinteisillä otteilla mennään. Jostain syystä tätä ohjetta ei ole muutamaan vuoteen Acudella noudatettu, vaan kokouksia on kirjattu vain vuoteen 2005 saakka. Tai oikeammin vuoteen 2006, sillä tämän viikon aikana olen kirjoitellut ylös yhden vuoden verran kokouspöytäkirjoja pomon tulostamien papereiden pohjalta. Monotonista, mutta sinänsä opettavaista puuhaa, saanhan samalla yksityiskohtaisen katsauksen järjestön historiaan.

Acuden pääasiallinen toiminta pyörii "Educar Forestando" -ympäristökasvatusprojektin ympärillä. Projekti, ja samalla Acuden toiminta, on alkanut 1990-luvun alkupuolella. Kyseessä on siis pitkäjänteinen ja alati kasvava projekti, josta voisi puhua myös yhden järjestön ympäristökasvatusohjelmana. Pienuudestaan huolimatta Acude ulottaa toimintansa viiteen provinssiin Argentiinan kaikkiaan 23:stä, on kouluttanut yli 4 000 opettajaa ja tavoittanut yli 200 000 oppilasta. Pienellä budjetilla ja henkilöstöllä tämä on mahdollista, sillä toiminnan avain ovat opettajat, jotka vapaaehtoisina osallistuvat Acude:n ympäristökasvatuskoulutukseen ja myöhemmin vievät nämä eväät oppitunneillensa. Opettajan jakavat tiedon paitsi omille oppilailleen, mutta voivat myös ohjeistaa lisää opettajia Acude:n ympäristökasvatusideologiaan. Opetuksen ydin on käytännönläheisessä tekemisessä ja yhdessä toimimisessa. Lapset, opettajansa johdolla, rakentavat kierrätysmateriaalista taimitarhan, jossa he kasvattavat puita oman koulunsa pihamaalle tai julkisille alueille istutettavaksi. Istutuspaikat valitaan yhteisön kanssa vuorovaikutuksessa ja juuri sinne missä niitä eniten kaivataan. Huolenpito omasta ympäristöstä ei ole Argentiinassa aivan vahvimmillaan, joten projektille on tarvetta. Lasten odotetaan sen kautta oppivan pitämään huolta ympäristöstään ja ymmärtävän, että jokainen voi omalla toiminnallaan vaikuttaa ympäristönsä tilaan.

Kiinnostuneille tässä vielä linkit Acuden sivuille:
http://www.fundacionacude.org/
https://www.facebook.com/fundacionacude.org

2 kommenttia:

  1. Tosi hyvä että tällaista työtä tehdään siellä pitkäjänteisesti!

    VastaaPoista
  2. Mielenkiintoista harjoittelua, josta varmaan on vielä monet kerrat hyötyä niin itsellesi kuin järjestön kautta toisille.

    VastaaPoista