Purmamarca

Purmamarca
Purmamarca

tiistai 30. heinäkuuta 2013

Sunnuntai vuorilla

Viikonlopun mahtavista "talvi"säistä nautittiin kavereiden kanssa ajelemalla vuorille sunnuntaina. Tämä oli ensimmäinen visiittini Sierras Grandes -vuorille eli Suurille Vuorille Córdoban kupeessa. Ehdimme päivän aikana käymään kahdessakin eri kylässä; La Cumbrecitassa ja Villa General Belgranossa. Molemmat ovat hyvin saksalaistyylisiä pikkukyliä vuorten keskellä, jopa alppimaisiksi on näitä maisemia kehuttu. Historiasta juontuva saksalaisuus näkyy edelleen muun muassa rakennustyylissä. Myös turismi näkyy rakennuksissa, sillä kylistä on pidetty hyvää huolta ja uutta rakennettu turisteja silmällä pitäen.

La Cumbrecitassa söimme saksalaisessa ravintolassa (terassilla auringossa kuinkas muutenkaan), minkä jälkeen nautittiin vielä hieman lisää aurinkoa toisaalla ja ihailtiin maisemia. Villa G. B.:n vetonaula puolestaan on laaja valikoima erilaisia festareita, joista tällä hetkellä oli menossa sulkaateemaiset sellaiset. Muutaman kuukauden päästä vaihtavat Oktoberfesteihin. Kivoja olivat molemmat kylät, mutta parasta oli kuitenkin itse vuorilla ajelu ja upeiden maisemien kyltymätön tuijottelu. Ja nyt ollaan vielä talvi- ja kuivakaudessa.. millaisiahan maisemia sitä vielä pääseekään katselemaan kesään päin mentäessä!?


La Cumbrecita, pikkuinen vuoristokylä

La Cumbrecita

La Cumbrecita

La Cumbrecita

Mate-hetki La Cumbrecitassa

La Cumbrecita

La Cumbrecita
La Cumbrecita

Villa General Belgranon suklaafestareilla

Villa General Belgrano ;)


Puistoja ja aukioita

Viime viikko oli todella kylmä Córdobassa. Lupasivat jopa lunta yhtenä päivänä, mutta se ennustus ei sentään käynyt toteen, vaikka monena yönä pakkasta olikin. Kerrospukeutumista tuli harrastettua oikein urakalla, ja töitä tehtyä takki päällä ja kahvikuppi kourassa käsiä lämmittämässä. Öisinkin sai pukeutua lämpimimpiinsä, sillä huoneessani olevalle pienellä sähköpatterille öiset miinusasteet olivat liikaa. Onneksi tätä kesti vain hetken (koputtaa puuta, jottei tulisi takaisin) ja jo viikonloppuna palasivat aurinkoiset "talvi"päivät reiluine +20C lämpöasteineen. Alla kuvia lauantailta.


Parque Sarmiento

Parque Sarmiento. Tänne pysähdyttiin piknikille kahteenkin otteeseen päivän aikana.

Parque Sarmiento

Parque Sarmiento

Paseo del Bicentenario; paikka johon on pystytetty 201 rengasta merkkaamaan Argentiinan historiaa aikavälillä 1810 - 2010. Jokaisessa renkaassa on kaiverrus kyseisen vuoden  merkittävimmistä tapahtumista.

Paseo del Bicentenario

Paseo del Bicentenario. Nämä merkittävät tapahtumat on joku nuoripari käynyt kirjoittamassa jokaisena täyteen tulevana seurustelukuukautenaan ensimmäisen (ja ainoan?) seurusteluvuotensa aikana. Tässä ensimmäiset kuukaudet. Ihan viihdyttävää luettavaa niille ketkä osaa kieltä.


Paseo del Bicentenario

Paseo del Bicentenario

Paseo del Bicentenario

Paseo del Bicentenario

Paseo del Bicentenario

Plaza Marqués Desobremonte ja kaunisviiksinen leidi.

Plaza Marqués Desobremonte. Tämä puisto/aukio on lähellä nykyistä kämppääni.

torstai 25. heinäkuuta 2013

Asumisesta

Seuraa täydennysmateriaalia aikaisempaan postaukseen nykyisestä asumismuodostani.


Keittiö eräänä aamuna. Yleensä se näyttää juuri tältä.

Nam, tekisipä mieleni kokata..

Yläkertaan pääsee joko kadun ja kahden lukossa olevan oven kautta tai tätä takareittiä avoimista ovista.

Toiseen kerrokseen johtavat takapihan portaat

Takapihan portaista pääsee kattoterassille, jonka kautta puolestaan yläkerran sisätiloihin..

..tästä ovesta.

Kakkoskerroksessa on vielä hieman keskeneräinen meininki. Mutta toisaalta, kylpyamme käytävällä! mahtavan kuvauksellista.

Oma huone

Oma huone



keskiviikko 24. heinäkuuta 2013

Córdoban kaduilla

Terveisiä Córdoban kaduilta!

Tälle nauroin pitkään! Laama auton takapuskurissa, mitäs muutakaan. (Lama guanicoe)

Roskakori. Jotteivät kulkukoirat pääsisi käsiksi roska-autoa odottavaan jäätteeseen, pussit nostetaan yläilmoihin.

Jos roskakori puuttuu, tapoja on muitakin..

Tähän rakastuin!

tiistai 23. heinäkuuta 2013

Mitäs tänään syötäisiin?

Minulta on kysytty mitä täällä syödään. Muuta kuin pihvejä siis. Locrosta ja humitasta olenkin jo maininnut aiemmin, kuten myös yrttijuomasta nimeltään mate. Matesta tuskin vaikenen koskaan, joten jatketaanpa siitä. Ostin noin viikko sitten oman maten eli kupin, josta samanniminen juoma juodaan. Kuppi ei ole suoraan käyttövalmis, vaan sen käyttöönottoon liittyy monivaiheinen valmistelurituaali, joka riippuu sekä käyttäjänsä mieltymyksistä että maten materiaalista. Perinteisimmillään mate on koverrettu pallokurpitsaan, omani taas on kovaa puuta. Pistin mateni läpikäymään seuraavan rituaalin: kuppi kylpi kolme päivää rommissa (vain sisäpinta tosin), neljänneksi päiväksi se sai sisäpinnalleen voikerroksen ja tämän jälkeen se täytettin vielä kahdeksi kokonaiseksi päiväksi yerballa (mateyrtillä) sekä vedellä. Tulos oli loistava ja olen ylpeä ensimmäisestä matestani ;)


Maten kastajaiset. Kuvassa pussillinen yerbaa, juomavalmiiksi ladattu mate ja bombilla, jolla mate juodaan.

Matea voi nauttia myös valmiiksi pöytään tarjoiltuna, kuten tässä Alfonsinassa. Kyseisessä ravintolassa maten kanssa tarjoillaan maukasta maalaisleipää, voita ja marmeladia. Kuvanottohetkellä pöydässä oli lisäksi teetä ja kroissanteja (joita täällä kutsutaan puolikuiksi => medialuna).

Mate ei ole ainoa uusi juttu, jota olen kokeillut täällä ollessani. Olen syönyt myös lihaa. Yhdeksän vuoden kasvissyöntini päättyi, kun sain kuulla päässeeni harjoitteluun Argentiinaan. Haluni kokeilla paikallisia erikoisuuksia muutti ruokatottumukseni ympäri. Olin päätöksenteon aikaan Espanjassa ja pääsin siten aloittamaan kokeiluni toisessa varsin kuuluisassa lihamaassa. Ei mikään huono paikka aloittaa, sillä laadukas jamon serrano on aina laadukas jamon serrano..


Asadoa lautasellani. Parillalla sitä oli paljon enemmän. Tapana on grillata lihaa reilusti yli tarpeiden, sillä liha rinnastetaan maskuliinisuuteen ja maskuliinisuus on yhtä kuin hyvä. Hyvää oli lihakin.

Vaihtoehto-asado eli vain kalaa ja kasviksia. Hyvin epäargentiinalaista, sillä asadosta ja lihasta ei ole totuttu puhumaan eri lauseissa. Kuva otettu eri päivänä kuin edellinen.


Myös dulce de leche on paikallisia erikoisuuksia ja sitä kulutetaan  p a l j o n  Argentiinassa.


"Dulce de leche - Orgullo argentino"
Dulce de leche on makeaa toffeemaista levitettä, josta argentiinalaiset ovat hyvin ylpeitä. Heidän keksintönsä siis, tai Uruguayn. Myös Espanjassa se on kovassa suosiossa. Dulce de leche tarkoittaa suoraan käännettynä  maidosta (leche) tehtyä makeaa (dulce) ja muistuttaakin kondensoitua maitoa, muttei kuitenkaan. Se on kuin paksua kinuskia, muttei sitäkään. Käyttää sitä voi leivonnassa, leivän päällä, jäätelössä.. mitä mieleen tulee. Täällä myydään useita eri variaatioita duche de lechellä täytetyistä pikkuleivistä, joita kutsutaan nimellä Alfajores. Dulce de lechellä täytetään myös suklaata, mutta tämä kokeilu johti kohdallani jo jonkinlaisiin makeaövereihin.



Töissä tapahtuu

Meinasin saada sydärin töissä tänään. Mate meinasi loppua kesken! Ei vaan. Kuului korvia huumaava pamaus ja tietokone pimeni edessäni. Ilmeisesti jonkinmoinen energiapiikki rikkoi sulakkeet tms. Tunnin kesti, että pomo sai asian korjattua ja saatiin koneet, netti ja sähkölämmitin jälleen toimimaan. Sillä välin irroittelin jonkun puun siemeniä siemenpaloista, alla havaintomateriaalia. Siemenet menevät Acude:n työtä taloudellisesti tukevalle pankille, joka puolestaan käyttää ne osana yrityslahjojaan. Hauska idea. Siemenen mukana tulee kuulemma ohjeet kuinka se istutetaan, mitä siitä kasvaa ja mihin tätä paikallista puulajia on aikoinaan käytetty. Sen siemenpaloista saa kuulemma makeaa ravinteikasta jauhoa, muun muassa.




Ps. Eilenkin tapahtui. Joku jossain työmaalla katkaisi kaapelin ja puolet Argentiinasta jäi ilman nettiä aikavälillä noin 11.00-15.00. Katkos koski vain yhtä palveluntarjoajaa, joka onneksi oli eri kuin Acude:n käyttämä, mutta voin kuvitella kuinka monella jäi eilen jokin tärkeä työ lähettämättä aikataulussaan..

maanantai 22. heinäkuuta 2013

Feria Artesanal - Paseo de las Artes

Córdobassa järjestetään joka la-su käsityöläismarkkinat, Feria Artesanal. Myynnissä on kaikenlaista ihanaa ja viihdyttävää taiteesta outoihin lastenleluihin ja käsitöistä puuntaimiin. Alla muutama kuva viime viikonlopun markkinatunnelmasta.











"Tener la conciencia limpia es síntoma de mala memoria" ja muita viisauksia aamupalapöytään